poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka ziemniaczano – brokułowa


Ta syta sałatka może stanowić samodzielny posiłek – np. lunch w pracy lub kolację, może też stanowić dodatek do mięsa zamiast ziemniaków czy kaszy. Roboty przy niej niewiele, składników też, ale smaczna jest jak to bywa z sałatkami ziemniaczanymi.


Sałatka ziemniaczano – brokułowa


4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
½ brokuła podzielonego na różyczki (głąb można wykorzystać do zupy)
3 nieduże ogórki kiszone
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
garść oliwek (w mnie czarne)
2 łyżki musztardy ziarnistej
1 łyżka octu winnego
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz

Ziemniaki obrać pokroić w niezbyt drobną kostkę, różyczki brokuła zblanszować (ma być jędrny a nie rozgotowany) lub ugotować na parze. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki, a zieloną cebulkę posiekać. Warzywa wymieszać ze sobą. Doprawić musztardą, octem winnym, solą pieprzem i oliwą z oliwek. Tak przygotowaną sałatkę odstawić na co najmniej pół godziny aby smaki się przegryzły.
Smacznego!!!



Czekam z utęsknieniem na nasze krajowe młode ziemniaki, bo jestem pewna, że z takimi ziemniakami będzie po prostu idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Patrząc na szybko wkraczającą wiosnę długo nie będę musiała na to czekać.

I dla miłośników kocich Dam zdjęcie pokazujące, że warto sprzątać mieszkanie odkurzaczem, Bunia i Filonka łączą się w odkurzaczofobii i jak nigdy nie lajkując sobie siedzą obok siebie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz