piątek, 29 czerwca 2012

Wiejski placek z wiśniami



Niedzielny, rodzinny obiad zakończyliśmy filiżanką pysznej herbaty i wiejskim plackiem z wiśniami. Ciasto jest półkruche, raczej potężne w smaku i konsystencji, dodatkowo wzbogacone karmelizowanymi orzechami włoskimi.


Wiejski placek z wiśniami

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
250 g masła (lub margaryny)
4 łyżki smalcu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

Dodatkowo:
½ kg wiśni bez pestek + 3 łyżki cukru

¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ½ godziny. Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkować je i wyłożyć nim formę (31x26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie chłodzić przez ¼ godziny w lodówce. W tym czasie posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie na patelni rozpuścić cukier, kiedy zacznie się karmelizować wsypać uprażone orzechy i ciągle mieszając smażyć jeszcze przez około 2 minuty (uważając aby się nie przypaliły). Karmelizowane orzechy wystudzić a następnie palcami rozkruszyć bryłki na niemal pojedyncze kawałki orzechów.
Kiedy ciasto się schłodzi wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut i podpiec do lekkiego zrumienienia. Na podpieczone ciasto wysypać wiśnie, posypać je cukrem i karmelizowanymi orzechami. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut.
Smakuje równie dobrze na gorąco jak i dopiero po wystudzeniu ciasta.
Smacznego!!!



11 komentarzy:

  1. Z bitą śmietanką? Och, marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykłe ciasto ucierane trochę inaczej. Uwielbiam połączenie wiśni i orzechów, musi być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ciasto półkruche, cięższe od ucieranego, ale bardzo smakowite

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie i jak pięknie podane... jak ja bym chciała, żeby ktoś dla mnie takie pyszności upiekł...ech, rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała, niestety zawsze to ja takie wypieki szykuję dla innych, ale bardzo to lubię więc nie marudzę :)

      Usuń
  4. bardzo apetyczne, w sam raz do kawki lub herbaty

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak wiejskie jedzonko:))) pysznie wygląda, jak tylko moje wiśnie dojrzeją to na pewno upiekę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny deser, pieknie wygląda

    OdpowiedzUsuń