czwartek, 15 września 2011

Pikantny pilaw z bulguru z kurczakiem

Cała moja rodzina bardzo lubi wszelkie kasze a pikantne potrawy to już zupełny hit naszego stołu więc ten pilaw został jednogłośnie okrzyknięty mianem „Znakomity!!!”



Pikantny pilaw z bulguru z kurczakiem

300 g kaszy bulgur, najlepiej aby to była gruba kasza

1 podwójna pierś z kurczaka

2 średnie cebule pokrojone w kostkę

4 pomidory (obrane ze skórki i pozbawione pestek)

2 łyżki ostrej pasty paprykowej (ilość można zmieniać w zależności od gustu)

2 łyżki masła klarowanego

oliwa

bulion drobiowy lub warzywny

sól, pieprz



Mięso z kurczaka pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, a następnie dodać kurczaka. Smażyć aż do zrumienienia mięsa. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę, dusić całość tak aż pomidory wyraźnie zmiękną. Dodać wypłukaną i odsączoną kaszę, pastę paprykową i chwilę smażyć całość. Następnie dodać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dolewając w miarę potrzeby bulionu, aż kasza stanie się miękka, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić ostatecznie solą i pieprzem. Podawać gorące.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz