niedziela, 31 lipca 2011

Elafonissi i chortarika sto fourno czyli zapiekanka warzywna

Wspominałam, że Kreta nie jest zatłoczona i poza nielicznymi miejscami nie mamy do czynienia z tłumami. Kilka kilometrów na południe od klasztoru Chrisoskalitisa znajduje się wyjątkowa plaża Elafonissi. Tutaj Morze Libijskie miesza się z Morzem Jońskim, a kilometry czyściutkiego piasku przyciągają bardzo licznych plażowiczów.


Tłumy ogromne, pomaga wielkość plaży aby nikt nie siedział sobie na głowie, ale już obiekty użyteczności publicznej  J są nieźle oblężone, ale zadbano o kolejkę i zacieniono ją.

Wyjątkowość tego miejsca wynika również stąd, że piasek pokryty jest szczątkami koralowców co powoduje, że piasek mieni się na różowo.

My pobrodziliśmy parę minut w płytkiej wodzie i uciekaliśmy czym prędzej z tego miejsca, skądinąd bardzo pięknego.


Na Krecie kupiłam sobie, a właściwie W. kupił mi książkę kucharską z kuchnią grecką. Jest w niej dużo smakowitych przepisów, większość bardzo łatwych do wykonania.

Na pierwszy ogień poszła zapiekanka z warzyw, czyli chortarika sto fourno, pyszna jest!

Chortarika sto fourno – zapiekanka warzywna


1 cukinia
1 mały bakłażan
2-3 ziemniaki
2 pomidory
2 cebule
1 papryka
1 marchewka
mały pęczek pietruszki
mały pęczek mięty
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać w nim rzędami poszczególne warzywa (z wyjątkiem pomidorów, papryki i cebuli). Całość posypać solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na to wysypać pokrojoną paprykę, cebulę, znów doprawić, a na koniec wszystko przykryć plastrami pomidorów. Całość polać oliwą z oliwek i skropić wodą. Wsadzić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (tak długo, aż całość się lekko zrumieni).
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. bardzo apetyczne danie :) Polecam Ci bardzo książkę Susanny Tee "Grecja" z serii smaki świata.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń